
Questions and Answers for Implementation and Performance Measurement
at Pilot Sites with Amended Work Rules under the Postal Vehicle Service

(PVS) Memorandum of Understanding (MOU) dated January 15, 2009

1) Question: Ifa site is selected as a pilot site, how long does the pilot last?

Each pilot will be conducted for a period of six (6) months unless otherwise
extended by mutual consent of the parties at the National level.

2) Question: When does the six (6) month period begin?

The six (6) month period starts at the beginning of the pay period in which local
PVS drivers begin working the modified schedules previously provided to Local
Management as "Flexible Scheduling Initiatives".

3) Question: Can a pilot be terminated prior to the six (6) months?

A pilot can be terminated only by mutual consent of the parties of the national level.

4) Question: How are the modified schedules posted/or bid and awarded?

The modified PVS driver schedules will be posted according to local manual
bidding procedures:

o New Bids will be advertised to the drivers
o Posting time will be according to established local practices, absent a local

agreement, posting will be for 10 days per Article 39.2.C.
Drivers Bid on the routes
Routes are awarded on "prnrn"lfv

Where routes are by juniority

5) Question: Can the modified scheduled be changed during the pilot period?

Where any slight modification ("a tweak") of a pilot schedule (e.g. a trip or stop
to be added/removed, or a minor operational time change, etc.) is deemed
necessary by local USPS operations, the modification may be made after
communication of the reason for the change with local union representatives.



6) Question: What if there is a dispute about changes made during the pilot period?

If a dispute about the modification cannot be resolved at the local level without
grievance; the matter will be referred to the national parties for further discussion
without impacting the pilot process. If it cannot be resolved at the headquarters'
level, it will be returned to the local parties and subject to the Article 15 process.

7) Question: Can a schedule that has been adjusted to 8 within more than 9
consecutive hours be changed to a schedule of8 within 9 consecutive hours during the
duration ofthe pilot?

Yes. Discussion should take place at the Local level, prior to the implementation
and posting of the revised schedules.

8) Question: How is overtime work assigned?

Assignment of overtime work (work in excess of 8 hours per day or 40 hours per
week) will be consistent with applicable contractual language.

Additional Overtime Desired lists may be added to account for the employees
who have unscheduled time available in the middle of their duty assignments on
a particular day; for non-scheduled day off for employees working an 8 within 9
hour schedule; and for non-scheduled day off for employees working an 8 within
more than 9 hour schedule.

9) Question: What effect does the MOU have on other work rules?

All other national and local work rules remain in effect, except where explicitly
changed by the PVS Amended Work Rules Pilot MOU dated January 15,2009.

10) Question: What data (per Item #5 ofthe MOU) will be reviewed by the parties?

The Postal Service will gather appropriate data on specific process indicators to
monitor the of the PVS Amended Work Rules Pilot MOU at each
pilot The following will monitored and data will be collected at
PVS pilot

• DPS dispatch
• Collection volumes
• PVS work hours
• EXFC overnight service levels
• This information will be provided in an electronic format at no cost to the

National Union



11) Question: What other data will he maintained at the pilot site?

Local Transportation managers are requested to track and provide a reason for all
late (over 10 minutes) dispatches ofDPS mail:

o Mail processing
o PVS Driver shortage

Local Transportation managers are requested to record and trend the % of Mail
volume (data can be obtained from in-plant support) available and cancelled
before:

o 18:00
o 20:00

Local Transportation managers must record standby or unassigned work hours as
Operation 614 and will coordinate with the local TACS office to compare actual
Operation 614 hours to the total unassigned time in the pilot schedules. This
information will be provided at no cost to the National Union.

Local Transportation managers are requested to notate any unusual circumstances
that impact mail processing or PVS operations (this could include natural
disasters; site AMPs, etc.). This information will be provided at no cost to the
National Union.

12) Question: How will the data he shared with the Union?

Local Transportation managers will share all weekly indicator reports with the
Local Union to insure that all parties have the same information on a continuing
basis.

13) Question: What data will he maintained at the National level?

HQ Surface Operations will benchmark at the beginning of the pilot period and
track the information for pilot

Paid down into)
Hours

• Overtime Work Hours
• Penalty Work Hours

Sunday Work hours

HQ Surface Operations will monitor the Overnight EXFC and Express Mail
destinating service to determine how the MOU PVS schedules impact service.



14) Question: How will the data be delivered to the American Postal Workers Union?

The data will be supplied to the American Postal Workers Union Motor Vehicle
Director in an electronic format at no cost to the National Union during the pilot.

15) Question: For sites that participate in the Pilot program will the provisions of
Articles 5,17 and 31 apply as it relates to steward release time and requestfor
information?

Yes.

16) Question: What is the official process for placing a pilot into the Pilot program?

The Union at the national level will send a letter stating that the Union is willing
to place the site into the pilot. The Postal Service will accept the site in ",riting and then
implement the pilot at that site thereafter.

17) Question: Ifa driver is working a modified schedule of8 within 12 and the need
for the assignment ofovertime occurs, will a driver be required to work more than 12
hours after the driver's original start time on a particular day?

Pursuant to Article 8.5.G.2, except in the month of December, a driver will not
normally be required to work twelve (12) hours after the original start time on a particular
day.

18) If the Union can prove that there is work that is currently on duty assignments of
more than 8 hours wit/lin 9 hours will the schedule be altered?

If the Union shows that combining work on extended schedules will reduce the
total number of extended schedules, and there is no effect upon the total number of work
hours in the facility, the schedule may be altered. Upon the failure of the Local parties to
resolve the the matter will be discussed by the parties at national leveL If the
national parties cannot the wiII be returned to the local parties and subject to
the 15 process.
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