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QUESTIONS AND ANSWERS
PART.TIME F'LEXIBLE CLERKS WORKING IN OTHER INSTALLATIONS

The following questions and answers represent the mutual understanding and agreement

of the APWU/USPS concerning part-time flexible Clerk Craft employees who are required
to work outside their home office. This agreement covers, but is not limited to, part-time
flexible Clerk Craft employees who are required, as a condition of employment, to work
in installations other than their home ofhce (National Case Q90C-4Q-C 93034651). This
agreement is not applicable and is without prejudice to the position of either party
regarding the assignment of other crafts and/or categories of employee outside their home
office.

1. Does requiring a part-time flexible clerk to work in more than one (l) installation
violate the National Agreement?

Response: No. However, part-time flexible clerks in accordance with the MOU'
Re: ,4ssignment of PTF Hub Clerks (page 408-409, CBA), shall notiff their
postmaster in writing their preference to work or not to work in offices in other
installations. Additionally, in accordance with this same MOU' the pecking order
for assignment will be:

a. PTtr's who have not indicated a preference to only work within their
installation;

b. available and qualified postal support employees;

c. PTFs that have preferenced not to work in offices in other installations.

2. How are part-time flexible clerks scheduled when they are required to work outside
their home office?

Response: The home office postmaster or designee is responsible for scheduling the

work location and starting time. The postmaster or designee in the actual work location
is responsible for determining the number of hours worked. In addition, PTFs shall
be scheduled in accordance with the pecking order as identified in the MOU, Re:
Assignment of PTF Hub Clerks.

3. How are part-time flexible clerks selected to work in other installations?

Response: Several factors are considered such as the required skills, availability of the
part-time flexible clerks, other scheduling and leave commitments, when the request

was made, and the pecking order as identified in the MOU, Re: ,4ssign ment of PTF
Hub Clerks. Such scheduling may not be made in an arbitrary manner.

4. Is management required to post an advance schedule for part-time flexible clerks
assigned to work outside their home offrce?

Response: Management must comply with Article 8.3 regarding PTF clerks'
guarantee of a minimum of one (1) nonscheduled day each service week, except
during the peak season exception period and will notiff PTF employees of their
assigned nonscheduled day by the Wednesday preceding the service week.
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Additionally, there is no contractual requirement or intention that obligates part-time
flexible employees to remain at home or to call the post office to determine whether
their services are needed. All part{ime flexible clerks are assigned to a flexible
schedule which is subject to change according to business needs, with adherence to
Article 8.3.

5. May part-time flexible clerks working in more than one (l) installation be required to
work more than twelve hours in a service day?

Response: Such scheduling must be consistent with Section 432.32 of the Employee
and Labor Relations Manual which states in relevant part:

Except os designoted in labor agreements þr bargaining unit employees or in
emergency situations as determined by the Postmaster General (or designee),
employees may not be required to work more than I2 hours in one (1) service day. In
addition, the total hours of daily service, including scheduled workhours, overtime,
and mealtime, may not be extended over a period longer thqn l2 consecutive hours.

6. Which office should an employee contact when reporting an unscheduledabsence?

Response: Employees must contact the office where they are scheduled to work on the

day of the absence. The postmaster or designee of that office is responsible for
completing PS Form 3971, notifying the employee's home office of the absence, and
forwarding the PS Form 3971 to the home office.

7. Who is authorized to act on a request for incidental leave which is submitted on a day

the employee is working outside his/her home office?

Response: The postmaster or designee in the office where the employee is working is
responsible for acting on incidental leave requests; however, such leave should be

coordinated with the home office postmaster or designee.

8. What is the minimum number of hours in a service day that part-time flexible clerks
can be scheduled or requested to work?

Response: Part-time flexible employees are guaranteed at least four (4) hours
work or pay on any day they are requested or scheduled to work.

9. When does the guarantee take effect?

Response: When the employee reports to work as scheduled. No guarantee applies
when the employee is notified prior to reporting to work that the previously scheduled
workday is canceled.

10. Does a part-time flexible clerk who returns to work on the same day receive another
guarantee period?

Response: It depends on the circumstances. The following guarantees apply regardless
of whether an employee works in more than one (l) installation during the guarantee
period:
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When an employee completes a scheduled tour and clocks out, then is notified to clock
in and resume working, that is considered a callback. All career bargaining unit
employees are guaranteed four (4) hours work, or pay, if called back to work on a day
when they have completed their assignments and clocked out. This guarantee is

applicable to any size ofhce. (See ELM Exhibit 432.62).

When a part-time flexible employee is notified prior to clocking out that he or she

should return within two (2) hours, it is considered a split shift and no new guarantee

applies. However, if prior to clocking out, the part-time flexible employee is told to
return aftertwo (2) hours, that employee (in any size office) must be given a minimum
of four (4) hours work.

I 1. May part-time flexible clerks be assigned to work overtime outside their home office?

Response: Yes, however, overtime work in a specific work location must first be

assigned to qualified and available Clerk Craft employees on the Overtime Desired
List in that work location, as defined under Article 8, Section 5 of the National
Agreement and, when applicable, the Local Memorandum of Understanding.

12. Does a home offìce part-time flexible clerk receive a preference for work hours over a

part-time flexible clerk from another installation?

Response: Yes, during the course of a service week management is required to make

efforts to assign qualified and available home office part-time flexible clerks to
straight-time hours before assigning such work to employees from other installations.

13.Does scheduling a part-time flexible clerk to another office impact leave percentages

contained in the Local Memorandum of Understanding (LMOU) in the scheduled
employee's home office?

Response: No. Part-time flexible clerks are considered in the home office when
calculating any leave percentages required under the LMOU regardless of whether they
are detailed to another office. Part-time flexible clerks are not considered for the
purpose of calculating leave percentages outside their home office. Also, requests for
choice vacation periods and advance requests for incidental leave are controlled by the
part-time flexible employee's home office LMOU and the applicable provisions of the

National Agreement.

14. In which office are part-time flexible clerks considered for holiday scheduling under
Article I 1.6 of the National Agreement?

Response: In the home office. While not required, part-time flexible clerks who are

not scheduled in their home office may be scheduled to perform holiday work in
another office after qualified and available part-time flexible clerks from that offìce.

15. May part-time flexible clerks be assigned to work in offices where full-time regular
employees have been excessed?

Response: Yes, however such employees cannot be used to wholly replace full-time
employees who were excessed.
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16. How is a part-time flexible clerk's relative standing on the part-time flexible roll
determined when assigned to another office?

Response: The employee remains on the part-time flexible roll of the home or
"Employ Office" as determined by the employee's PS Form 50.

17. Is there a requirement that a part-time flexible clerk receive a sixty-day notice pursuant

to Article 12.5.8.5 prior to being temporarily assigned to work in another office?

Response: No, the sixty-day notice is relevant only when an employee is excessed

from his/her home office pursuant to the provisions of Article 12 of the National
Agreement. It is not applicable to temporary assignments.

18. Do the work hours of a part-time flexible clerk from another installation count for the
purpose of maximization under Article 7.3.8 of the National Agreement?

Response: Yes, the part-time flexible clerk's hours are counted in the offrce where the

work is performed. For the purposes of conversion under the Full-Time Flexible
Memorandum, only the hours worked in the home office by the individual part-time

flexible clerk count.

19. Do part-time flexible clerks receive payment for travel time and/or mileage when

required to travel to other offices?

Response: It depends on the circumstances. Whether a part-time flexible clerk who is
required to work outside hislher home office is entitled to compensable travel time or
mileage is determined by applying the applicable provisions of Section 438 of the

Employee and Labor Relations Manual (ELM) and Chapter 7 of Handbook F-15.

20. How should compensable travel time be documented?

Response: In accordance with Section 260 of Handbook F-21.

21. How do part-time flexible clerks who are required to work in other installations submit
requests for mileage reimbursement?

Response: By properly completing PS Form 1164 or PS Form ll64e and submitting
it to the home office postmaster or designee on a weekly basis.

22.Is there a limit on the number of miles part-time flexible clerks may be required to
travel when assigned to another installation?

Response: Normally, such employees will not be required to travel more than 50 miles

from their duty station. This 5O-mile criteria is measured as the shortest actual driving
distance between installations.

23. Is there a limit on the number of flexible credits that may be assigned to a part-time
flexible clerk?

Response: No, however, Part 426.63 of the F-l Handbook states that postmasters or
supervisors should cancel stamp credits not used at least once in an AP (accounting
period).
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24. lr4ay a part-time flexible clerk working in more than one (l) installation have financial
accountabilities which require RSS and/or el4l22

Response: Yes.

25.May a part-time flexible clerk who is working in more than one (1) installation be

assigned more than one (l) scheme?

Response: Yes, however, Part 310 of Handbook M-5 states that scheme assignments

may be made when monagement has a reasonable expectation that employees will
work a scheme for at least 30 hours within an accounting period.

26. What determines the location of an employee's "immediate supervisor" and "certifìed
steward" for the purposes of Article 15.2, Step 1?

Response: Normally, a Step 1 grievance will be investigated andlor discussed at the
location the grievance is alleged. However, there may be circumstances where this is
not feasible. In these situations, a grievance may be initiated in the employee's home
office.

27.Does the fact that a part-time flexible Clerk Craft employee is regularly required to
work in installations other than their home office affect their eligibility for, and use of,
Court Leave?

Response: Yes. If the PTF regularly works in another installation, their work hours in
that installation could impact the amount of court leave for which the employee would
be entitled.

28. Can a PTF clerk be "loaned" under the rules of the Hub Clerk MOU into a post office,
Level 2l andabove?

Response: No. Under the 2010 CBA, part-time flexible clerks may only work in post

offices, Level20 and below. However, there is an exception to this rule. Those PTFs

who were previously loaned into Level 2l and above offices to supplement their hours
pursuant to the Hub Clerk MOU, etc., may continue to be utilized in these same offices
and PSEs should not be utilized to their detriment when they are available at the

straight-time rate for the work hours they have been regularly assigned to in the past.

(See MOU, Assignment of PTF Hub Clerks, pages 408-409, CBA)
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